Senioren aanBod


Nieuws

Groene Eik Diner

Vrijwilligers 12 1/2 jaar

Frans Klaus, Bettina Verwey, Sylvia Binsbergen (2024)

Het Nieuwe Bestuur 2024

Voorzitter: J. Posthumus
Secretaris: M. Kelder
Penningmeester: G. van der Wiel
Algemeen bestuurslid: H. Brekelmans
Algemeen bestuurslid: L. Peute
Algemeen bestuurslid: G. van Rooyen
Algemeen bestuurslid: I. van Niekerk

Tips voor senioren

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar kan een enorme kostenpost zijn. Wie vergoedt die schade? Of nog beter: hoe voorkomt u die?

De meeste mensen staan er niet bij stil, maar de kans dat u juist thuis een ongeluk overkomt met grote financiele gevolgen is veel groter dan de kans op een auto-ongeluk. Er belanden bijvoorbeeld tien keer meer ouderen op de EHBO door een valpartij dan door een auto-ongeluk. De meeste medische kosten, zoals het ziekenhuis en de apotheker dekt de zorgverzekering.

Maar heel veel bijkomende kosten, zoals extra vervoer, langdurige revalidatie niet. Als iemand anders het ongeluk veroorzaakt, kunt u diegene natuurlijk aansprakelijk stellen. Maar wat als u zelf uitglijdt in de badkamer of een traptrede mist? Dan komen die kosten voor eigen rekening. Een ongevallenverzekering biedt een dekking tegen deze kosten. Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom zetten we belangrijke tips in en om het huis voor u op een rij.

Loop uw woning op de volgende punten na om ongevallen te voorkomen.

In en rond het huis:

Verlichting: zorg voor goede verlichting zeker bij de trappen zodat de treden goed zichtbaar zijn. Maak elektrische draden, verlengsnoeren, telefoondraden e.d. vast, voorkom dat ze los blijven hangen.
Vloeren: geen rondslingerende voorwerpen. De vloeren dienen schoon te zijn.
Trappen: zorg voor stevige leuningen en vastzittende bekleding. Geen los matje onderaan de trap. Bevestig antislip strips op gladde traptreden.
Keuken: zet geen hete (frituur) pannen op het kunststof aanrecht of inductieplaat. Laat geen laden en keukenkastjes openstaan. Zet een elektrische kookplaat uit voor de gerechten klaar zijn. De kookplaat blijft nog lang warm. Is de kookplaat nog heet, zet er dan een pan met koud water op om de plaat sneller te doen afkoelen.
Badkamer: zorg voor stroeve badkamertegels en een antislipmat in douche/bad. Plaats handgrepen bij het bad en in de douche.
Slaapkamer: zorg voor goede ventilatie en een koolmonoxidemelder. Voldoende en goed bereikbare verlichting zoals een bedlampje. Veel ongevallen gebeuren in het donker bij nachtelijk toiletbezoek.
Woonkamer: plaats het meubilair zodanig dat er genoeg bewegingsruimte is. Geen scherpe tafelrandjes e.d. Wees voorzichtig met glazen tafeltjes en breekbare voorwerpen. Zorg voor stoothoekjes.
Ventilatie: zorg voor goede ventilatie in huis i.v.m. koolmonoxide
Tuin: geen rondslingerende voorwerpen, natte bladeren, ijs en sneeuw meteen ruimen. Let op losliggende tegels. Leg een hark of spade niet neer maar zet deze rechtop tegen de muur.
Garage/bergruimte: ruim gereedschap goed op, verwijder vet of olie meteen van de vloer. Wees voorzichtig met ladders, laat deze volledig openstaan en gebruik eventueel de veiligheidsklep.
Onderweg: Wees onderweg goed zichtbaar: reflectoren op fiets, goede verlichting en reflecterend veiligheidshesje bij buitenactiviteiten als het donker is.
Houd je aan de wettelijk toegestane snelheid.
Houd je aan de verkeersregels.

Algemeen Goed zicht is heel belangrijk om een ongeval te voorkomen. Laat uw ogen elk jaar testen.

Dorpshuis 't Zoetzand

Eettafels in Dorpshuis 't Zoetzand

Twee keer per maand genieten van de heerlijke maaltijden van het

Groene Eikdiner

en het

Zoetzanddiner

.

Zie ook    Aktiviteiten