Senioren aanBod

Tiffany 19 november 2008


Wat is Tiffany?
Lezing met voorbeelden, verzorgd door
Mevr. Irene van de Griend

Lezing

Op de themamiddag van Senioren aanBod op woensdagmiddag 19 november hield Irene van de Griend een lezing over haar inspirerende hobby: tiffany.


Ruim 30 jaar geleden kwam Irene van de Griend in contact met één van Nederlands beste glazeniers en leerde dit vak. Naast haar werk als sociaal/technisch beheerder startte zij een eenmanszaak in de Tiffany-techniek. Haar opzet was, mensen naast hun werk creativiteit bij te brengen als ontspanning.

Het lesgeven, ontwerpen en bezig zijn met deze materie gaf haar zoveel ontspanning, dat ieder object steeds een verdere uitdaging werd. Om gezondheidsreden stopte zij deze zaak na 10 jaar. Haar inspirerende hobby brengt zij nog graag over om mensen een rustpunt van de dag mee te geven door met iets moois bezig te zijn.
De omgeving evenals de natuur en het soort glas bepaalt voor een groot deel haar werk.
Info: 558770.


Hoe ontstond Tiffany?

L.C. Tiffany (1848-1933), zoon van een beroemde Amerikaanse diamantair, wilde zijn vader niet opvolgen. Hij vertrok naar Parijs, waar hij de Art Nouveau beweging leerde kennen. Daarna trok hij heel Europa en Noord Afrika door.
Tegen het einde van de eeuw begon Tiffany glas te gebruiken door kleine stukjes glas aan elkaar te solderen. Zijn faam groeide snel en rond 1880 had hij de grootste glasstudio van Amerika.

Voorbeelden

Tiffany is heel bekend geworden door de lampekappen.

Maar tiffany heeft nog veel meer mogelijkheden.

Meer voorbeelden van objecten waarvoor de tiffany techniek is gebruikt.

Tegenwoordig worden 'Tiffany-glasobjecten' nog steeds op de originele manier, met de hand, gemaakt.
Het ontwerpen en produceren van Tiffany-producten is een intensieve bezigheid: de keuze van kleuren, het combineren van kleuren in het ontwerp, het snijden van glaspatronen en deze te wikkelen in koperfolie en dan te solderen, is een moeilijk maar mooi proces.

En het resultaat mag er zijn.....


Top   Terug